Vítejte na Hostýnsku

17.05.2017

Hlavní perlou Hostýnských vrchů je Svatý Hostýn s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a křížovou cestou od Dušana Jurkoviče. Je to nejvýše položené mariánské poutní místo na Moravě.

Dávnou historii a významnost Hostýna dokládají nálezy starého keltského oppida z doby před 2500 lety postavené v místě staršího hradiště. Objeveny byly rovněž nálezy z období Velkomoravské říše, kdy zde bylo bohoslužebné místo.

Hostýnsko je místem bohatým na kulturní a společenské akce. Pro oblast Hostýnských vrchů je typický valašský folklór, který je předáván v řadě obcí v rámci valašských souborů. Během roku se v obcích slaví Tři králové, tradiční vodění medvěda, velikonoční klapotání s koledou, vynášení Mařeny, pálení čarodějnic, stavění máje, kácení máje, poutě, hody, Mikuláš, rozsvěcení vánočního stromu a živý Betlém. V Bystřici pod Hostýnem se každý rok střídá mezinárodní folklórní festival Na Rynku s menším folklórním festivalem Podhostýnské září.

Hostýnské vrchy jsou vyhledávanou turistickou oblastí, která také nabízí široké spektrum sportovně – rekreačních aktivit a akcí po celý rok. Otevírá se Vám hustá síť pěších a běžeckých tras, cyklotras a zimní lyžařská střediska.

Hostýnská magistrála představuje naprosto unikátní možnost putování po Hostýnských vrších. Páteřní trasa i její zajímavé odbočky měří celkem 52 km a jsou doplněny odpočívadly a informačními tabulemi. V létě se po magistrále můžete vydat pěšky, na kole i na koni, v zimě je připravena pro rekreační i velmi náročné běžkaře. Turistická střediska nabízí občerstvení i ubytování šité na míru vašim požadavkům.

Naši partneři

• Centrála cestovního ruchu Východní Moravy
  • World Media Partners, s.r.o.